Mam problem z tym zadaniem. Pomożecie?
\(\displaystyle{ \arctan (10-x^2)- \frac{x}{4}<0}\)
Nierówność cyklometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Nierówność cyklometryczna
Ostatnio zmieniony 16 gru 2014, o 20:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 30 razy
Nierówność cyklometryczna
Nierówność jest nieprawdziwa, wystarczy \(\displaystyle{ x = 0}\). Czy drugim wyrazem miało być \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)?
I wydaje mi się, że powinna być nierówność łagodna.
Podpowiedź (jeżeli \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) jest tym drugim wyrazem):
Użyj zależności \(\displaystyle{ \arctg{x} + \arcctg{x} = \frac{\pi}{2}}\)
I wydaje mi się, że powinna być nierówność łagodna.
Podpowiedź (jeżeli \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) jest tym drugim wyrazem):
Użyj zależności \(\displaystyle{ \arctg{x} + \arcctg{x} = \frac{\pi}{2}}\)