Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
Dla jakich kątów \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0,2 \pi\right\rangle}\) spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ 2^{ \sin ^{2}x }+ 2^{ \cos ^{2}x } \cdot 2^{ \frac{1}{4} } \le 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }}\)
Proszę o podpowiedź jak zacząć.
\(\displaystyle{ 2^{ \sin ^{2}x }+ 2^{ \cos ^{2}x } \cdot 2^{ \frac{1}{4} } \le 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }}\)
Proszę o podpowiedź jak zacząć.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, o 16:13 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa nawiasów.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
Do tego doszedłem - wychodzi
\(\displaystyle{ t^{2} -( 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} })\cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} } \le 0}\)
czy może ktoś pomóc uprościć pierwiastki? Bo tak samo jak delta wychodzą złożone, a muszą być (tak myślę) jako 2 do jakiejś potęgi.
\(\displaystyle{ t^{2} -( 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} })\cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} } \le 0}\)
czy może ktoś pomóc uprościć pierwiastki? Bo tak samo jak delta wychodzą złożone, a muszą być (tak myślę) jako 2 do jakiejś potęgi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
Niezupełnie. W rzeczywistości jest tak:merykin pisze:Do tego doszedłem - wychodzi
\(\displaystyle{ t^{2} -( 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} })\cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} } \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{t^{2} -\left( 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }\right) \cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} }}{t} \le 0}\)
Pomnóżmy obie strony przez kwadrat mianownika
\(\displaystyle{ \left( {t^{2} -\left( 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }\right) \cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} }}\right) \cdot t \le 0}\)
Popatrzmy, ile to jest \(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }}\)
\(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }=2^{ \frac{1}{2} }\left( 1+2\right)=3 \sqrt{2}}\)
Mamy więc
\(\displaystyle{ \left( {t^{2} -3 \sqrt{2} \cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} }}\right) \cdot t \le 0}\)
Teraz rozłóżmy ten trójmian
\(\displaystyle{ t^{2} -3 \sqrt{2} \cdot t+ 2^{ \frac{5}{4}}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 18-2^22^{ \frac{5}4} }=18-2^{ \frac{13}{4} }=18-8 \sqrt{2}>0}\)
-- 15 gru 2014, o 23:15 --
\(\displaystyle{ t _{1}= \frac{3 \sqrt{2} - \sqrt{18-8 \sqrt{2} } }{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{2}= \frac{3 \sqrt{2} + \sqrt{18-8 \sqrt{2} } }{2}}\)
Wróćmy do nierówności:
\(\displaystyle{ \left( {t^{2} -3 \sqrt{2} \cdot t+ 2^{ \frac{5}{4} }}\right) \cdot t \le 0}\)
\(\displaystyle{ t \left( t-\frac{3 \sqrt{2} - \sqrt{18-8 \sqrt{2} } }{2}\right) \left( t-\frac{3 \sqrt{2} + \sqrt{18-8 \sqrt{2} } }{2}\right) \le 0}\)
Teraz wężykiem...
-- 15 gru 2014, o 23:25 --
Jak rozwiążesz nierówność, wróć do starej zmiennej i dokończ zadanie.
Pamiętaj, że jeśli
\(\displaystyle{ t=2^{\sin^2 x}}}\)
to
\(\displaystyle{ 1 \le t \le 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
słusznie zwróciłeś uwagę, że inaczej będzie wyglądała nierówność, ale pomyliłeś się w tym powyżej. Byłoby dobrze dla \(\displaystyle{ 2^{ \frac{3}{2} }}\) więc trik niestety nie jest dobry, a delta nadal jest paskudna.Dilectus pisze:
Popatrzmy, ile to jest \(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }}\)
\(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{2} }+ 2^{ \frac{3}{4} }=2^{ \frac{1}{2} }\left( 1+2\right)=3 \sqrt{2}}\)
Ma ktoś jakiś inny pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
Pokaż mi, gdzie się pomyliłem, tj. co to jest "w tym powyżej"?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
\(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}} + 2^{\frac{3}{4}} = 2^{\frac{1}{2}} (1 + 2^{\frac{1}{4}})}\) powinno być, więc masz źle.
Jeżeli będą chętni, to przepiszę rachunki, ale wyszło mi, że trójmian ma dwa pierwiastki: \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\) (to są wartości \(\displaystyle{ t}\)).
Jeżeli będą chętni, to przepiszę rachunki, ale wyszło mi, że trójmian ma dwa pierwiastki: \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\) (to są wartości \(\displaystyle{ t}\)).
Ostatnio zmieniony 16 gru 2014, o 11:37 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
Dla jakich kątów spełniona jest nierówność?
Ja jestem chętny i będę wdzięczny za pomoc. Samo wyznaczenie pierwiastków poproszę.
Dilectus miałem na myśli to w cytacie- może faktycznie mało precyzyjnie się wyraziłem.
-- 16 gru 2014, o 13:30 --
Ok już nie trzeba - w delcie dwa składniki się redukcją i można zapisać deltę jako skrócone mnożenie. Dzięki za pomoc.
Zamykam temat.
Dilectus miałem na myśli to w cytacie- może faktycznie mało precyzyjnie się wyraziłem.
-- 16 gru 2014, o 13:30 --
Ok już nie trzeba - w delcie dwa składniki się redukcją i można zapisać deltę jako skrócone mnożenie. Dzięki za pomoc.
Zamykam temat.