Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \sin x- \cos x=\sqrt{2}}\)
Czy można zrobić to inaczej niż podnosząc obustronnie do kwadratu zakładając, że \(\displaystyle{ \sin x- \cos x>0}\)?
Równanie z sumą sinusa i cosinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Równanie z sumą sinusa i cosinusa.
A można zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x=-\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2} \cos x- \frac{\sqrt{2}}{2} \sin x)=-\sqrt{2}(\sin\frac{\pi}{4}\cos x-\cos\frac{\pi}{4}\sin x)=-\sqrt{2}\sin( \frac{\pi}{4}-x)}\) i później już łatwo.
Dobrze będzie?
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x=-\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2} \cos x- \frac{\sqrt{2}}{2} \sin x)=-\sqrt{2}(\sin\frac{\pi}{4}\cos x-\cos\frac{\pi}{4}\sin x)=-\sqrt{2}\sin( \frac{\pi}{4}-x)}\) i później już łatwo.
Dobrze będzie?