\(\displaystyle{ f \left( x \right) =2\tg \frac{x}{2} -3\tg \frac{x}{3}}\)
Wiadomo, że podstawowym okresem funkcji tg jest liczba \(\displaystyle{ \pi}\)
No to musze znaleźć T, że
\(\displaystyle{ 2 \left( \frac{x+T}{2} \right) - 3 \left( \frac{x+T}{3} \right) -2 \left( \frac{x}{2} \right) - 3 \left( \frac{x}{3} \right) =\pi}\)
Właśnie nie jestem przekonany co do tego ostatniego zapisu. Jest okej?
Wyznacz okresowość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 gru 2014, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz okresowość funkcji
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Wyznacz okresowość funkcji
Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ h(x)=\tg\frac{x}{n}}\) ma okres podstawowy \(\displaystyle{ n\pi}\). Stąd już łatwo wykazać, że podstawowym okresem Twojej funkcji jest \(\displaystyle{ 6\pi}\) (\(\displaystyle{ \text{NWW}(2,3)=6}\)).