Udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Oxidosis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 gru 2014, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Udowodnij tożsamość

Post autor: Oxidosis »

\(\displaystyle{ \cos \alpha - \sin \alpha = \sqrt{2} \cdot \cos \left( \alpha +\frac{\pi}{4} \right)}\)

Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Czy to od razu wynika ze wzoru na sume i różnice funkcji trygonometrycznych?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 13:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (funkcje elementarne, ułamek). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Skalowanie nawiasów.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: lukasz1804 »

Dokładnie, tożsamość jest konsekwencją wzoru na kosinus sumy kątów (dowodząc od prawej do lewej strony) lub równoważnie - jest konsekwencją wzoru redukcyjnego i wzoru na różnicę funkcji trygonometrycznych (dowodząc od lewej do prawej strony).
ODPOWIEDZ