Wartość cos...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

Wartość cos...

Post autor: bamsye123 »

Witam.

Zastanawia mnie czemu wartość \(\displaystyle{ \cos \left( 14 \cdot \frac{5 \pi }{3} \right) =- \frac{1}{2}}\)

Przecież liczba \(\displaystyle{ 14}\) informuje nas o tym że "przelecimy" \(\displaystyle{ 7}\) okresów i wylądujemy w tym samym miejscu.

Na początku rozwiązałem to tak:

Opuściłem mnożenie z racji tego co napisałem powyżej.
\(\displaystyle{ \cos \left( 300 \right) =\cos \left( 270+30 \right) =\sin 30= \frac{1}{2}}\)

Lecz jeżeli uwzględnimy mnożenie przez \(\displaystyle{ 14}\) to uzyskamy:

\(\displaystyle{ \cos \left( 4200 \right) =\cos \left( 240 \right) =\cos \left( 270-30 \right) =\sin \left( -30 \right) =-\sin \left( 30 \right) =- \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 19:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wartość cos...

Post autor: mortan517 »

Mógłbyś odjąć okres gdyby było \(\displaystyle{ \cos\left( 14\pi + \frac{5}{3} \pi\right)}\), a tam masz mnożenie.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

Wartość cos...

Post autor: bamsye123 »

No tak. Dziękuję
ODPOWIEDZ