Problem z wzorem redukcyjnym

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Girion23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 11 wrz 2014, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Problem z wzorem redukcyjnym

Post autor: Girion23 »

\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{20 \pi }{3} \right) = \cos \left( 6 \pi + \frac{2 \pi }{3} \right) =\cos \left( \frac{2 \pi }{3} \right)}\)

Dlaczego nie wychodzi \(\displaystyle{ -\cos \left( \frac{2 \pi }{3} \right)}\) ?

\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{-9 \pi }{4} \right) = \tg \left( -2- \frac{ \pi }{4} \right) = \tg \left( \frac{- \pi }{4} \right)}\)

Czemu nie wyjdzie \(\displaystyle{ -\tg \left( - \frac{ \pi }{4} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 10:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Problem z wzorem redukcyjnym

Post autor: musialmi »

A dlaczego miałoby wyjść, jeśli przekształcenia są dobre?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Problem z wzorem redukcyjnym

Post autor: Dilectus »

Bo

\(\displaystyle{ \cos\left( 2k\pi+x\right)=\cos x}\)

więc

\(\displaystyle{ \cos \left( 6 \pi + \frac{2 \pi }{3} \right) =\cos \left( \frac{2 \pi }{3}\right)=- \frac{1}{2}}\)


oraz

\(\displaystyle{ \tg\left( -\alpha\right)=-\tg \alpha}\) i \(\displaystyle{ \tg\left( k \pi+x\right)=\tg x}\)

więc

\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{-9 \pi }{4} \right)= -\tg \frac{9}{4}\pi=-\tg\left( 2\pi+ \frac{\pi}{4} \right)=-\tg \frac{\pi}{4}=-1}\)
ODPOWIEDZ