Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Przybysz »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\left| \sin{x}\cos{x}\right|} = \frac{4}{ \sqrt{3} } }}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kacperdev »

wymnóż na krzyż i skorzystaj \(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x = \sin 2x}\)

(pamiętaj o dziedzinie!)
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Przybysz »

Czy zalozenia do dziedziny to:
\(\displaystyle{ \sin x>0\text{ oraz } \cos x>0 \text{ lub } \sin x<0 \text{ oraz } \cos x<0}\)?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2014, o 16:54 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: musialmi »

Przybysz pisze:Czy zalozenia do dziedziny to:
\(\displaystyle{ \sin x>0 \mbox{ oraz } \cos x>0}\) lub \(\displaystyle{ \sin x<0 \mbox{ oraz } \cos x<0}\)?
Nie Jakie liczby mogą się znaleźć pod wartością bezwzględną?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Dilectus »

Podpowiedź: Dziedziną jest tu zbiór tych iksów, dla których mianownik ułamka (tego po lewej stronie) się nie zeruje.
ODPOWIEDZ