nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 6 sty 2014, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 37 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Jelon »

mam taką nierówność \(\displaystyle{ |sin2x| < 1}\) robiłem sporo takich w liceum pewnie, ale teraz po prostu nie pamiętam już jak się za to zabrać i potrzebuję potwierdzenia chyba :p. wprowadzam sobie pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ 2x = y}\) i wychodzi mi, że to jest zawsze prawdziwe, poza \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + k \pi}\) i teraz podzielić moje rozwiązanie przez 2? dobrze pamiętam?
miodzio1988

nierówność trygonometryczna

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza sie.
Jelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 6 sty 2014, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 37 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Jelon »

dziękuję bardzo. temat do zamknięcia w takim razie
ODPOWIEDZ