Mam pokazać, że
\(\displaystyle{ \cos ^{3}x = \frac{3\cos x+\cos 3x}{4}}\)
moje pytanie jak inaczej mogę napisać \(\displaystyle{ \cos 3x}\) ???
ponieważ chciałbym przerzucic wszystko na jedna strone i wyłączyc cosx przed nawias
Wykaż tożsamość
Wykaż tożsamość
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 10:48 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wykaż tożsamość
Skoro ktoś pyta o wzór na cosinus potrojonego kąta, to chyba nie można mu polecić skorzystania z tego wzoru, no nie? Prosty wniosek, że tego wzoru nie zna, a ze wzoru na cosinus sumy może go sobie uzyskać.