Cześć, mam problem z zamianą cosinusa w sinus. Czytam własnie przykład z książki w którym jest:
\(\displaystyle{ y= \cos 2x- \sin x}\)
w rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ y=1-2 \sin^{2}x - \sin x +1}\)
dlaczego? z jakiego to wzoru wynika? podejrzewam że z jedynki trygonometrycznej lecz nie umiem tego przekształcić
Mam kłopot z zamianą cosinusa w sinus
Mam kłopot z zamianą cosinusa w sinus
Znasz może taki wzór \(\displaystyle{ \cos(2x) = \cos^2(x) - \sin^2(x)}\)?
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Mam kłopot z zamianą cosinusa w sinus
szczerze? pierwszy raz go widzę
-- 24 lis 2014, o 16:48 --
ok podstawiłem, później z jedynki trygonometrycznej faktycznie wyszło to co powinno. Tylko skąd wzięła się ta jedynka na samym końcu?
\(\displaystyle{ y=1-2 \sin^{2}x - \sin x +1}\)
co do tego wzoru... faktycznie masz rację... mam go nawet na tabliczce, jestem ślepy
-- 24 lis 2014, o 16:48 --
ok podstawiłem, później z jedynki trygonometrycznej faktycznie wyszło to co powinno. Tylko skąd wzięła się ta jedynka na samym końcu?
\(\displaystyle{ y=1-2 \sin^{2}x - \sin x +1}\)
co do tego wzoru... faktycznie masz rację... mam go nawet na tabliczce, jestem ślepy
Mam kłopot z zamianą cosinusa w sinus
Hmm... na pewno tam jest ta jedynka?... Coś chyba nie gra... Podstaw \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{4}}\).
Wtedy wyjściowy wzór daje nam \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\), a ten końcowy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\). Może tam jest jakiś błąd?... o_O
Wtedy wyjściowy wzór daje nam \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\), a ten końcowy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\). Może tam jest jakiś błąd?... o_O
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Mam kłopot z zamianą cosinusa w sinus
Warto go znać, a jak ci się nie chce, to znaj przynajmniej wzór na sumę cosinusów To można zastosować \(\displaystyle{ \cos (x+x)}\)._Taboo_ pisze:szczerze? pierwszy raz go widzę
co do tego wzoru... faktycznie masz rację... mam go nawet na tabliczce, jestem ślepy