Jak udowodnić taką równość?
\(\displaystyle{ \arc \cos \sqrt{1-x^{2}}=\arc \sin x}\)
Udowdonić równość
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Udowdonić równość
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 18:35 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Udowdonić równość
\(\displaystyle{ x \in [0,1]}\)
-- 23 lis 2014, o 18:59 --
Na razie doszłam do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \arc \cos \sqrt{1-x^{2}}=y_{1} \Leftrightarrow \cos y_{1}=\sqrt{1-x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos y_{1}=\sin \left( \frac{\pi}{2}+y_{1}\right) =\sqrt{1-x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \arc \sin \sqrt{1-x^{2}}= \arc \cos \sqrt{1-x^{2}]-\frac{\pi}{2}}\)
-- 23 lis 2014, o 18:59 --
Na razie doszłam do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \arc \cos \sqrt{1-x^{2}}=y_{1} \Leftrightarrow \cos y_{1}=\sqrt{1-x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos y_{1}=\sin \left( \frac{\pi}{2}+y_{1}\right) =\sqrt{1-x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \arc \sin \sqrt{1-x^{2}}= \arc \cos \sqrt{1-x^{2}]-\frac{\pi}{2}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Udowdonić równość
Mogę oznaczyć \(\displaystyle{ \sin y_{2}=x}\).
Z równości wiemy, że \(\displaystyle{ y_{1}=y_{2}}\).
Z równości wiemy, że \(\displaystyle{ y_{1}=y_{2}}\).
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Udowdonić równość
Nie wiemy, bo dopiero mamy to udowodnić :p Mamy \(\displaystyle{ \sin y_2 =x, \cos y_1 = \sqrt{1-x^2}}\). Weź to drugie, skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i ło.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy