Witam, jak obliczyć zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=3sin ^{2}x-4sinx+1}\) ?
Wiem, że \(\displaystyle{ sinx \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
Po podstawieniu 1 lub -1 otrzymuję:
\(\displaystyle{ 3*(-1)^{2}-4*(-1)+1=8}\)
lub
\(\displaystyle{ 3*(1)^{2}-4*1+1=0}\)
Natomiast po podstawieniu \(\displaystyle{ t=sinx}\) otrzymuję \(\displaystyle{ t= \frac{1}{3} \vee t=1}\)
Proszę o pomoc,
Defozo
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej kwadratowej
Wystarczy że policzysz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\).
Szukanie pierwiastków nic tutaj nie da.Natomiast po podstawieniu \(\displaystyle{ t=\sin x}\)otrzymuję \(\displaystyle{ t= \frac{1}{3} \vee t=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej kwadratowej
\(\displaystyle{ f(x)=3\sin^{2}x-4\ sinx+1}\)
\(\displaystyle{ t= \ sinx}\)
\(\displaystyle{ t \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f(t)=3t^{2}-4t+1}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=3*(-1)^{2}-4*(-1)+1=8}\)
\(\displaystyle{ f(1)=3*1^{2}-4*1+1=0}\)
i sprawdzamy wierzchołek paraboli czy należy do przedziału <-1;1>
\(\displaystyle{ X_{w}= \frac{4}{2*3}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ X_{w} \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f( \frac{2}{3})=3*( \frac{2}{3})^{2}-4* \frac{2}{3} +1=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ ZW \in <- \frac{1}{3};8>}\)
\(\displaystyle{ t= \ sinx}\)
\(\displaystyle{ t \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f(t)=3t^{2}-4t+1}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=3*(-1)^{2}-4*(-1)+1=8}\)
\(\displaystyle{ f(1)=3*1^{2}-4*1+1=0}\)
i sprawdzamy wierzchołek paraboli czy należy do przedziału <-1;1>
\(\displaystyle{ X_{w}= \frac{4}{2*3}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ X_{w} \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f( \frac{2}{3})=3*( \frac{2}{3})^{2}-4* \frac{2}{3} +1=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ ZW \in <- \frac{1}{3};8>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz
- Podziękował: 11 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej kwadratowej
A jaka byłaby dziedzina i zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ \frac{1}{f(x)}}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{f(x)}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej kwadratowej
Podsuń sam jakiś pomysł. Jak policzysz dziedzinę, to resztę łatwo wydedukujesz z informacji, które już masz