Jaki jest zbiór wartości podanej funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\arctg \sqrt{1- \frac{1}{x} }}\)
Próbowałem to robić wyznaczając dziedzinę funkcji odwrotnej którą obliczyłem czyli: \(\displaystyle{ f ^{-1}(x)= \frac{1}{1- \tg ^{2} x}}\)
Jednak nie pokrywa się to z wykresem który sobie wygenerowałem
Zbiór wartości funkcji cyklometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 wrz 2011, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
Zbiór wartości funkcji cyklometrycznej
Ostatnio zmieniony 14 lis 2014, o 19:24 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zbiór wartości funkcji cyklometrycznej
Formalnie odwracając funkcję musisz określić, na jakim przedziale to robisz. Skąd wiesz, którą gałąź tangensa wybrać? Co więcej, szukanie dziedziny funkcji odwrotnej nie ma najmniejszego sensu, gdyż ona jest z góry dana przez zbiór wartości funkcji odwracanej. Zatem... Nie tędy droga. A którędy? Kilka linijek obliczeń bezpośrednio na \(\displaystyle{ f}\).lukaszx95 pisze: Próbowałem to robić wyznaczając dziedzinę funkcji odwrotnej którą obliczyłem czyli: \(\displaystyle{ f ^{-1}(x)= \frac{1}{1- \tg ^{2} x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 wrz 2011, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
Zbiór wartości funkcji cyklometrycznej
A gdyby założyć, że odwracam arcusa do pierwszej gałęzi tangensa. To po wyznaczeniu dziedziny funkcji odwrotnej wychodzi, że \(\displaystyle{ V _{f} =[0; frac{ pi }{2}) setminus left{ frac{ pi }{4}
ight}}\)
Co by się chyba zgadzało
ight}}\)
Co by się chyba zgadzało