szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
\(\displaystyle{ \sin x^{3} + \cos x^{3} = 1}\)
podnoszę do kwadratu
\(\displaystyle{ (1 + 2\sin x\cos x)(1 - 2\sin x\cos x + \sin x^{2}\cos ^{2}) = 1}\)
po wymnożeniu
\(\displaystyle{ 2\sin x^{3}\cos x^{3} = 3\sin x^{2}\cos x^{2} \\
2\sin x\cos x = 3 \\
\sin 2x = 3}\)
czy zadanie jest zrobione prawidłowo? niestety nie wiem jaki powinien wyjść wynik
podnoszę do kwadratu
\(\displaystyle{ (1 + 2\sin x\cos x)(1 - 2\sin x\cos x + \sin x^{2}\cos ^{2}) = 1}\)
po wymnożeniu
\(\displaystyle{ 2\sin x^{3}\cos x^{3} = 3\sin x^{2}\cos x^{2} \\
2\sin x\cos x = 3 \\
\sin 2x = 3}\)
czy zadanie jest zrobione prawidłowo? niestety nie wiem jaki powinien wyjść wynik
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
Zadanie nie jest rozwiązane do końca, poza tym po podnoszeniu do kwadratu mogą powstać fałszywe pierwiastki, więc musisz je sprawdzić później.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
okej a tą jedynkę po prawej zamieniać na jedynkę trygonometryczną czy jej nie tykać?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
Na samym początku trzeba było naparzać z jedynki trygonometrycznej i przerzucić wszystko na prawą stronę, a nie w jakieś kwadraty się bawić. Dostałbyś:
\(\displaystyle{ \sin^{2}x(1-\sin x)+\cos^{2}x(1-\cos x)=0}\)
a to już kilka prostych przypadków do rozważenia, bo zauważ, że sinus i cosinus są w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\) i nie mogą być jednocześnie zerami ani jedynkami, czyli albo sinus jest zerem i cosinus jedynką, albo na odwrót. Proste liczenie kątów i koniec.
\(\displaystyle{ \sin^{2}x(1-\sin x)+\cos^{2}x(1-\cos x)=0}\)
a to już kilka prostych przypadków do rozważenia, bo zauważ, że sinus i cosinus są w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\) i nie mogą być jednocześnie zerami ani jedynkami, czyli albo sinus jest zerem i cosinus jedynką, albo na odwrót. Proste liczenie kątów i koniec.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
szybkie sprawdzenie prostego zadanka z równania
doszedłem do momentu gdzie Premislav i utknąłem zamieniając sinusa na cosinusa wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy