dziedzina wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

dziedzina wyrażenia

Post autor: Przybysz »

\(\displaystyle{ \arccos \frac{3}{\ln{x}}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{3}{\ln{x}} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -\ln{x} \le 3 \le \ln{x}}\)
\(\displaystyle{ -\ln{x} \le 3}\) oraz \(\displaystyle{ \ln{x} \ge 3}\)
Co jest źle?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

dziedzina wyrażenia

Post autor: leszczu450 »

Przybysz, nie znasz znaku \(\displaystyle{ \ln x}\). Więc jak obustronnie przemnażasz to nie wiesz co się dzieje z nierównościami.
ODPOWIEDZ