Obliczanie i upraszczanie arc
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
1.Oblicz
\(\displaystyle{ \arcsin\left( \sin\left( \frac{16 \pi }{5}\right)\right)}\) To jeśli się nie mylę jest po prostu równe \(\displaystyle{ \frac{16 \pi }{5}}\)
2.Uprość wyrażenie tak, żeby nie zawierało funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos( \arcsin(x))}\)
i tutaj nie wiem mam zamienić \(\displaystyle{ \sin(x)}\) na cos z jedynki? bo tak właśnie robiłem ale później jak podstawiam to nie wiem co mam dalej zrobić.
\(\displaystyle{ \arcsin\left( \sin\left( \frac{16 \pi }{5}\right)\right)}\) To jeśli się nie mylę jest po prostu równe \(\displaystyle{ \frac{16 \pi }{5}}\)
2.Uprość wyrażenie tak, żeby nie zawierało funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos( \arcsin(x))}\)
i tutaj nie wiem mam zamienić \(\displaystyle{ \sin(x)}\) na cos z jedynki? bo tak właśnie robiłem ale później jak podstawiam to nie wiem co mam dalej zrobić.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 19:57 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
Ale punkt pierwszy się zgadza?
no to jak zamienie \(\displaystyle{ \sin x}\) z jedynki to wychodzi
\(\displaystyle{ \cos arc\sqrt{1- \cos^{2}x }}\) no i nie wiem co teraz jak to ugryźć
no to jak zamienie \(\displaystyle{ \sin x}\) z jedynki to wychodzi
\(\displaystyle{ \cos arc\sqrt{1- \cos^{2}x }}\) no i nie wiem co teraz jak to ugryźć
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
Acha czyli jedynkę stosujemy do \(\displaystyle{ \cos}\) a więc wynik wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{1- x^{2} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
Pierwsze nie jest OK. Wartości funkcji arcus sinus są zawarte między \(\displaystyle{ -\pi/2}\) i \(\displaystyle{ \pi/2}\), zatem nie moga wynosić \(\displaystyle{ 16\pi/5}\)
Arcus sinus jest funkcja odwrotna do sinusa TYLKO W PRZEDZIALE \(\displaystyle{ [-\pi/2,\pi/2]}\). Najpierw musisz więc zastosowac wzory redukcyjne.
Arcus sinus jest funkcja odwrotna do sinusa TYLKO W PRZEDZIALE \(\displaystyle{ [-\pi/2,\pi/2]}\). Najpierw musisz więc zastosowac wzory redukcyjne.
a to to prawdziwy horror. Sądzisz, że \(\displaystyle{ \rm{arc}}\) to jakieś samodzielnie istniejące zwierzątko?\(\displaystyle{ \cos arc\sqrt{1- \cos^{2}x }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
Więc w pierwszym wyjdzie \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{5}}\), a drugie jest dobrze?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Obliczanie i upraszczanie arc
a4karo, niestety zaszczekałem
Drelson,
Teraz ok.
Drugie dobrze, ale jak napisałem wyżej dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
Drelson,
Teraz ok.
Drugie dobrze, ale jak napisałem wyżej dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -1,1 \right\rangle}\)