Witam
musze obliczyc dziedzine funkcji , poniewaz musze zrobic siec neuronowa a o dziedzinie funkcji nie mam zielonego pojecia, a bez tego ani rusz.
Prosze o pomoc, bo sam tego po prostu nie umiem.
oto ta funkcja
f(a,b,c,d)=ASIN(a^(SIN(c/d)))+ACOS(b^(COS(c/d)))
^-oznacza do potegi
Za pomoc z góry dziekuje
[ Dodano: 29 Maj 2007, 21:27 ]
Chodzi mi o to zebym wiedzial jakie wartosci moga przyjmowac poszczególne zmienne.
Prosze o pomoc!!!!
dziedzina funkcji
dziedzina funkcji
no wlasnie nie do konca ponieważ
a^sin(c/d) musi byc z zakresu i wlasnie tego nie potrafie obliczyc i tak samo b^cos(c/d) musi byc z zakresu
a^sin(c/d) musi byc z zakresu i wlasnie tego nie potrafie obliczyc i tak samo b^cos(c/d) musi byc z zakresu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ -1\leqslant a^{sin\frac{c}{d}}\leqslant 1}\)
Pierwsza z nierówności jest zawsze spełniona dla a>0. Druga zaś:
\(\displaystyle{ a^{sin\frac{c}{d}}\leqslanta^0 \\ a>1 sin\frac{c}{d}\leqslant 0 \\ 0 sin\frac{c}{d}\geqslant 0}\)
Analogicznie z b i cosinusem.
Pierwsza z nierówności jest zawsze spełniona dla a>0. Druga zaś:
\(\displaystyle{ a^{sin\frac{c}{d}}\leqslanta^0 \\ a>1 sin\frac{c}{d}\leqslant 0 \\ 0 sin\frac{c}{d}\geqslant 0}\)
Analogicznie z b i cosinusem.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2007, o 06:28 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.