Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jacek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2014, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Więciórka

Rozwiąż równanie

Post autor: Jacek20 »

Bardzo bym prosił o pokazanie mi metody rozwiązania następującego równania \(\displaystyle{ \tg\left(\frac{\pi}{4}+x \right)+\tg x-2=0}\).
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, o 20:36 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Dziedzina.

Na początek tangens sumy rozpisać.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Dilectus »

Obiecujące jest to, że \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{4} = 1}\)

ODPOWIEDZ