Witam.
Mam cztery zadania, w zasadzie to trzy, z którymi nie mogę sobie poradzić.
1. Narysuj wykres funkcji.
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\left| \tg x\right|\cos ^2x}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{2}, \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi , k \in \ZZ}\)
1 przypadek
\(\displaystyle{ \tg x \ge 0 \\ f \left( x \right) = \tg x \cdot \cos ^2x= \frac{\sin x}{\cos x} \cdot \cos ^2x=\sin x \cdot \cos x}\)
2 przypadek
\(\displaystyle{ \tg x<0 \\
f \left( x \right) =-\tg x \cdot \cos ^2x=-\sin x \cdot \cos x}\)
Problem w tym, że nie potrafię narysować takich wykresów funkcji i nie mam pomysłu, by doprowadzić to do innej postaci.
2. Rozwiązać równanie.
a)
\(\displaystyle{ 2\cos x - 3\sin ^2x = 0}\)
Prosiłbym o sprawdzenie czy ten przykład zrobiłem poprawnie, bo miałem w liceum wspomniane o funkcjach cyklometrycznych [nie mam pojęcia czy poniższe rozwiązanie ma sens, czy można to zapisywać w ten sposób], ale nie zaszkodzi się upewnić, bo jeśli to się okaże źle, to innego pomysłu nie mam jak to rozwiązać.
\(\displaystyle{ 2\cos x - 3 \left( 1-\cos ^2x \right) =0 \\ 3\cos ^2x + 2\cos x - 3=0 \\ \cos x=t, t \in \left\langle -1,1\right\rangle \\ 3t^2 + 2t -3 = 0 \\ t_{1}= \frac{-1- \sqrt{10} }{3} \notin \left\langle -1,1\right\rangle \\ t_{2}= \frac{-1+ \sqrt{10} }{3} \\ \cos x= \frac{-1+ \sqrt{10} }{3} \\ x_{0} = \arccos \left( \frac{-1+ \sqrt{10} }{3} \right) \\ x=\arccos \left( \frac{-1+ \sqrt{10} }{3} \right) + 2k \pi \vee x=-\arccos \left( \frac{-1+ \sqrt{10} }{3} \right) + 2k \pi}\)
b)
\(\displaystyle{ 3- \sqrt{2} \cdot \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) x=2 \\ 3- \sqrt{2} \cdot \left( \cos 5x \cdot \cos \frac{ \pi }{2} - \sin 5x \cdot \sin \frac{ \pi }{2} \right) x=2 \\ \sqrt{2} \cdot x \cdot \sin 5x=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Dalej bez pomysłu...
3. Rozwiązać nierówność.
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tg x \le 2 + \sin x , x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi , k \in \ZZ\\ \cos x + \frac{2\sin x}{\cos x} - 2 - \sin x \le 0 \\ \frac{\cos ^2x + 2\sin x - 2\cos x -\sin x \cdot \cos x}{\cos x} \le 0 \\ \frac{ \left( \cos x-2 \right) \left( \cos x-\sin x \right) }{\cos x} \le 0}\)
Bawiłem się trochę z tym przykładem, aby mieć tylko \(\displaystyle{ \sin x}\) albo \(\displaystyle{ \cos x}\) , ale cóż...
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
1) Faktycznie \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2} \cdot \sin 2x}\) to już jestem w stanie narysować, dzięki.
A na pozostałe ma ktoś pomysł?
A na pozostałe ma ktoś pomysł?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
2)a. Wygląda dobrze.
b) ten (x) poza nawiasem psuje sprawę - chyba, że przyjmiesz go jako ciąg dalszy argumentu sinusa.
b) ten (x) poza nawiasem psuje sprawę - chyba, że przyjmiesz go jako ciąg dalszy argumentu sinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
2. b) Przykład mam napisany w ten sposób
\(\displaystyle{ 3- \sqrt{2} \cdot \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) x=2}\)
Ale jak to interpretować to tego sam nie wiem, czy jest to
\(\displaystyle{ \left( \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right) \cdot x}\)
czy
\(\displaystyle{ \cos \left( \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \cdot x \right)}\)
Odruchowo zacząłem to rozwiązywać traktując to jako \(\displaystyle{ \left( \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right) \cdot x}\).
Sprawdziłem co się dzieje dla tej drugiej interpretacji, ale również wychodzą mi głupie rzeczy, więc potraktuję ten przykład jako źle podany przez wykładowcę, bo niestety to dosyć częsty przypadek...
Mam jeszcze problem z tą nierównością:
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tg x \le 2 + \sin x , x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi , k \in \ZZ\\ \\ \cos x + \frac{2\sin x}{\cos x} - 2 - \sin x \le 0 \\\\ \frac{\cos ^2x + 2\sin x - 2\cos x -\sin x \cdot \cos x}{\cos x} \le 0 \\\\ \frac{ \left( \cos x-2 \right) \left( \cos x-\sin x \right) }{\cos x} \le 0}\)
Doszedłem do tego momentu i nie mogę dalej ruszyć. Jakaś wskazówka?
\(\displaystyle{ 3- \sqrt{2} \cdot \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) x=2}\)
Ale jak to interpretować to tego sam nie wiem, czy jest to
\(\displaystyle{ \left( \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right) \cdot x}\)
czy
\(\displaystyle{ \cos \left( \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \cdot x \right)}\)
Odruchowo zacząłem to rozwiązywać traktując to jako \(\displaystyle{ \left( \cos \left( 5x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right) \cdot x}\).
Sprawdziłem co się dzieje dla tej drugiej interpretacji, ale również wychodzą mi głupie rzeczy, więc potraktuję ten przykład jako źle podany przez wykładowcę, bo niestety to dosyć częsty przypadek...
Mam jeszcze problem z tą nierównością:
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tg x \le 2 + \sin x , x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi , k \in \ZZ\\ \\ \cos x + \frac{2\sin x}{\cos x} - 2 - \sin x \le 0 \\\\ \frac{\cos ^2x + 2\sin x - 2\cos x -\sin x \cdot \cos x}{\cos x} \le 0 \\\\ \frac{ \left( \cos x-2 \right) \left( \cos x-\sin x \right) }{\cos x} \le 0}\)
Doszedłem do tego momentu i nie mogę dalej ruszyć. Jakaś wskazówka?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykres funkcji, rozwiązać równanie/nierówność
Nierówność.
Nie robiłem - jeśli jest taka jak piszesz to przypadki :
1) licznik ujemny, mianownik dodatni itp.
Nie robiłem - jeśli jest taka jak piszesz to przypadki :
1) licznik ujemny, mianownik dodatni itp.