Obliczanie Arkusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
edmund23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Belgrad

Obliczanie Arkusów

Post autor: edmund23 »

jak obliczyć?
\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{2}{3} + \arccos \frac{1}{3} \right)}\)
wiem że
\(\displaystyle{ \sin a = \frac{2}{3},\ \cos b = \frac{1}{3}}\)

ale co mi to daje
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Obliczanie Arkusów

Post autor: musialmi »

Polecam wzór na sinus sumy kątów
edmund23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Belgrad

Obliczanie Arkusów

Post autor: edmund23 »

\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \left( \frac{2}{3} \right) \cdot \cos \left( \arccos \frac{1}{3} \right) + \sin \left( \arccos \frac{1}{3} \right) \cdot \cos \left( \arcsin \frac{2}{3} \right) =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{3} + \sin \left( \arcsin \sqrt{ \left( \frac{1}{3} \right) ^{2}} \right) \cdot \cos \left( \arccos \left( \sqrt{1- \left( \frac{1}{3} \right) ^{2}} \right) = \frac{2}{9} + \sqrt{ \frac{4}{9} \cdot \frac{10}{9}} = \frac{2+2 \sqrt{10} }{9}}\)

chodzi tu o bajery typu \(\displaystyle{ \arccos x=\arcsin \sqrt{1- x^{2} }, \sin \left( \arcsin x \right) =x}\) ??
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Obliczanie Arkusów

Post autor: kropka+ »

Tak
ODPOWIEDZ