Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

Cześć,
potrzebuję pomocy z zadaniem.

Treść zadania:
Zbadać, czy podane funkcje są okresowe. Jeśli tak, to wyznaczyć ich okres podstawowy.
\(\displaystyle{ a) f(x) = a\cos \left( \lambda x\right) +b\sin (\lambda x)}\) ,gdzie \(\displaystyle{ a,b,\lambda \in \RR}\)
\(\displaystyle{ b) g(x)=\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ c) h(x)=\sin (x^{2})}\)

Jak w ogóle coś takiego wykazać? Proszę o jakieś wskazówki.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 16:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

Trzeba skorzystać z tego, że wiemy, że \(\displaystyle{ \sin x = \sin (x+2k \pi)}\) i to samo z cosinusem.
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

No dobrze, ale co dalej? To co napisałeś jest całkiem oczywiste.

a)

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = a\cos \left( \lambda x\right) +b\sin \left( \lambda x \right) = \arccos \left( \lambda x +2k\pi\right) +b\sin \left( \lambda x +2k\pi \right) = a\cos \left( \lambda \left( x+ \frac{2k\pi}{\lambda} \right) \right) +b\sin \left( \lambda \left( x+ \frac{2k\pi}{\lambda} \right) \right) ,k \in \ZZ}\)

Do tego doszliśmy na zajęciach i to był już koniec, nie rozumiem dlaczego i co nam to mówi, możecie wytłumaczyć?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

Pierwszego przejścia nie rozumiesz, czy drugiego? Pierwsze wynika z okresowości, drugie wynika z wyciągnięcia przed nawias. Co nam to mówi? Musisz się uważnie przyjrzeć i zauważyć, że to na końcu to nic innego, jak tylko \(\displaystyle{ f(x+\frac{2k \pi}{\lambda})}\). A co z tego można wywnioskować?
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

musialmi pisze:Pierwszego przejścia nie rozumiesz, czy drugiego? Pierwsze wynika z okresowości, drugie wynika z wyciągnięcia przed nawias. Co nam to mówi? Musisz się uważnie przyjrzeć i zauważyć, że to na końcu to nic innego, jak tylko \(\displaystyle{ f(x+\frac{2k \pi}{\lambda})}\). A co z tego można wywnioskować?
Rozumiem obydwa przejścia oczywiście, chodziło mi o to dlaczego to już koniec.
EDIT: dobra, widzę już a jak będzie w b)?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

zanrill pisze: \(\displaystyle{ f(x) = a\cos \left( \lambda x\right) +b\sin (\lambda x)}\)
A więc
\(\displaystyle{ f(cokolwiek) = a\cos \left( \lambda \cdot cokolwiek\right) +b\sin (\lambda \cdot cokolwiek)}\). No i za "cokolwiek" można wstawić pewne coś, żeby otrzymać to, co otrzymaliście na zajęciach. Widzisz to? Bardzo dobrze, że jest przemnożony przez lambdę, bo jakby nie był, to nie można by tak napisać

EDIT: W b) będzie podobnie. Rozłóż kwadrat na iloczyn (tylko dla przyzwoitości, wcale nie musisz) i jechane z tym koksem (skorzystaj z okresowości sinusa).
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 16:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

Mam po prostu napisać, że
\(\displaystyle{ g(x) = \sin ^{2}x = (\sin x) \cdot (\sin x) = (\sin (x+2k\pi))(\sin (x+2k\pi)) = \sin ^{2}(x+2k\pi) = g(x+2k\pi)?}\)

W c) chyba tak łatwo to nie będzie?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 18:19 przez zanrill, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

Ale ta myśl jeszcze nie jest dokończona. W c) będzie trudniej, tak.
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

Dokończyłem. O to chodziło?
A propos c) teraz: Nie wiem jak, tak samo się nie da tego zrobić.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

Tak, o to chodziło. Teraz możemy powiedzieć, że funkcja jest okresowa i nawet wskazać jej okres.

W c nie da się, bo ta funkcja nie jest okresowa i musimy to pokazać. Proponuję zrobić to nie wprost (jeśli ktoś ma dowód wprost - chętnie zobaczę!). Co założymy? Co to znaczy, że "T jest okresem"?
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

No dobra, to załóżmy, że \(\displaystyle{ f(x)=\sin(x^2)}\) jest funkcją okresową, wtedy:
\(\displaystyle{ f(x)=f(x+T)}\) , czyli:
\(\displaystyle{ \sin(x^2) = \sin(x^2+2xT + T^2)}\)
\(\displaystyle{ 2xT+T^2 = 2k\pi}\)

Licząc z delty wychodzi, że okres jest mniejszy od zera, to można powiedzieć, że dochodzimy do sprzeczności, wobec czego ta funkcja nie jest okresowa?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 18:46 przez zanrill, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

Nie jest źle, ale dobrze też nie. Wyznacz poprawnie \(\displaystyle{ f(x+T)}\) Pomyśl kiedy sinusy dwóch kątów są sobie równe.
PS Co to znaczy, że T jest okresem?
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

Zedytowałem, sprawdź Ale to chyba nie o to Ci chodziło
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: musialmi »

zanrill pisze:No dobra, to załóżmy, że \(\displaystyle{ f(x)=\sin(x^2)}\) jest funkcją okresową, wtedy:
\(\displaystyle{ f(x)=f(x+T)}\) , czyli:
\(\displaystyle{ \sin(x^2) = \sin(x^2+2xT + T^2)}\)
\(\displaystyle{ 2xT+T^2 = 2k\pi}\)
To jest dobre
zanrill pisze: Licząc z delty wychodzi, że okres jest mniejszy od zera, to można powiedzieć, że dochodzimy do sprzeczności, wobec czego ta funkcja nie jest okresowa?
Interesujące... Jakim cudem okres wychodzi mniejszy od zera, jeśli jest zależny od k, x?
zanrill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 26 paź 2014, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać, czy podane funkcje są okresowe

Post autor: zanrill »

[EDIT] Nie wychodzi No ale nie stwierdzimy w takim razie, że to założenie jest sprzeczne.

Chociaż nie wiem, zagmatwane to jest zbytnio
ODPOWIEDZ