sprawdzenie równania z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
\(\displaystyle{ 2^{1+2\log _{2}\cos x } - \frac{3}{4} = 9^{0,5+\log _{3}\sin x }}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2^{\log _{2} \cdot \cos ^{2}x} - \frac{3}{4} = 3 \cdot 3^{\log _{3} \cdot \sin ^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x - \frac{3}{4} = 3\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x - \frac{3}{4} = 3 - 3\cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 5\cos ^{2}x = \frac{15}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i z tych dwóch równań wyjdą 4 wyniki, w odpowiedziach wynik jest jeden i wynosi:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
co robię źle?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2^{\log _{2} \cdot \cos ^{2}x} - \frac{3}{4} = 3 \cdot 3^{\log _{3} \cdot \sin ^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x - \frac{3}{4} = 3\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x - \frac{3}{4} = 3 - 3\cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 5\cos ^{2}x = \frac{15}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i z tych dwóch równań wyjdą 4 wyniki, w odpowiedziach wynik jest jeden i wynosi:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
co robię źle?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 15:06 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
sprawdź zapis równania. Podstawiłem wynik \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}\,\,\,}\) i dla obu stron wychodzą różne wyniki ( kalkulator).
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
musialmi, masz rację - \(\displaystyle{ \cos x>0 \vee \sin x>0}\) zostaje wtedy \(\displaystyle{ \cos x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
z tego wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{- \pi }{6} +2k \pi}\)
czemu zatem wynik ujemny odpada a zostaje tylko dodatni?
z tego wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{- \pi }{6} +2k \pi}\)
czemu zatem wynik ujemny odpada a zostaje tylko dodatni?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 16:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
Zacytuję musialmi:
nie uwzględniasz dziedziny logarytmu
Zanim przystąpi się do rozwiązywania takiego zadania nalezy sprawdzić dla jakich wartości argumentu wyrażenie ma sens.
nie uwzględniasz dziedziny logarytmu
Zanim przystąpi się do rozwiązywania takiego zadania nalezy sprawdzić dla jakich wartości argumentu wyrażenie ma sens.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
zgłupiałem, czyli jaki jeszcze musi być warunek bo naprawdę nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
podstawa logarytmu dodatnia i różna od 1, liczba logarytmowa dodatnia - podstawa logarytmu jak widać jest dodatnia a \(\displaystyle{ cos>o}\) założyłem wcześniej
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
z sinusem zrobiłem dokładnie tak samo, więcej logarytmów niestety nie widzę
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
to \(\displaystyle{ \sin \left( -\frac{\pi}{6} \right)}\) wyszedł Ci dodatni?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 16:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
nie rozumiem skąd się wziął ten sinus skoro pozbyłem się go wcześniej, zamieniając na cosinusa
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
Tu jest. Wiesz czym się różni \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{x}}\) od \(\displaystyle{ g(x)=1}\)?ser-x pisze:\(\displaystyle{ 2^{1+2\log _{2}\cos x } - \frac{3}{4} = 9^{0,5+\log _{3}\sin x }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 50 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
kurcze naprawdę dalej nie wiem dlaczego rozwiązując \(\displaystyle{ \cos \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) odrzucam wynik \(\displaystyle{ x= \frac{- \pi }{6} +2k \pi}\) a zostawiam \(\displaystyle{ x= \frac{\pi }{6} +2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
sprawdzenie równania z trygonometrii
Bo żeby rozwiązać równanie, potrzeba mieć zdefiniowane to:
Skoro chcesz, żeby \(\displaystyle{ \cos x=-\frac{\sqrt3}{2}}\), to musisz umieć określić \(\displaystyle{ 2\log _2 \left(-\frac{\sqrt3}{2}\right)}\). A ile to jest? Tak w przybliżeniu?ser-x pisze:\(\displaystyle{ 2\log _{2}\cos x}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.