Witam!
Mam problem z następującym zadaniem:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=}\) \(\displaystyle{ 1 + 2\cos x - \sin ^{2} x}\)
Znajdź argument, dla którego ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość.
Szczerze przyznam, że nie radzę sobie już z przekształcaniem tego wzoru :/ Dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ 2\cos x + \cos ^{2} x}\)
I nie wiem co dalej. Nie wiem czy to też dobre posunięcie akurat w ten sposób przekształcać ów wzór....
Proszę o pomoc
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 6 lis 2014, o 20:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
Wystarczy znaleźć zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ t\mapsto 2t+t^2}\) określonej na przedziale \(\displaystyle{ \langle -1,1\rangle}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
A jak już zapiszę tę funkcję tak jak każesz to co dalej ?
Liczę "x" ?
Liczę "x" ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
A po co? Wystarczy, że podstawisz wartości graniczne dla cosinusa i wsio. Czyli minimum to
\(\displaystyle{ 2 \cdot \left( -1\right)+\left( -1\right)^2=-1}\)
A maksimum:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 1+1^2=3}\)
I koniec zadania. Oczywiście należy jeszcze uzasadnić, czemu te wartości a nie inne zostały podstawione (np. poprzez wykres funkcji \(\displaystyle{ 2t+t^2}\) można to zrobić).
\(\displaystyle{ 2 \cdot \left( -1\right)+\left( -1\right)^2=-1}\)
A maksimum:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 1+1^2=3}\)
I koniec zadania. Oczywiście należy jeszcze uzasadnić, czemu te wartości a nie inne zostały podstawione (np. poprzez wykres funkcji \(\displaystyle{ 2t+t^2}\) można to zrobić).
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 16 sie 2014, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
O kurcze! Nie wpadłbym na tak (najwyraźniej pozornie...) proste rozwiązanie. Dziękuję bardzo za pomoc
A jeszcze dla jasności: Jak mam to uzasadnić? Przecież widać na wykresie, że wartość minimalna dla cosniusa to -1 a maksymalna to +1. Wystarczy coś takiego napisać ?
A jeszcze dla jasności: Jak mam to uzasadnić? Przecież widać na wykresie, że wartość minimalna dla cosniusa to -1 a maksymalna to +1. Wystarczy coś takiego napisać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Przekształcanie funkcji trygonometrycznej
no dobrze, ale jeśli byś miał funkcję npAxon96 pisze:O kurcze! Nie wpadłbym na tak (najwyraźniej pozornie...) proste rozwiązanie. Dziękuję bardzo za pomoc
A jeszcze dla jasności: Jak mam to uzasadnić? Przecież widać na wykresie, że wartość minimalna dla cosniusa to -1 a maksymalna to +1. Wystarczy coś takiego napisać ?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\cos x}, \ \ \cos x \neq 0}\)
To czy wtedy minimum będzie dla \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) a maximum dla \(\displaystyle{ \cos x=1}\)? no nie bardzo, więc musisz patrzeć na wykres funkcji \(\displaystyle{ 2t+t^2}\) na przedziale \(\displaystyle{ \langle -1,1\rangle}\)