Witam. Mam pytanie co do tego zadania.
1. Udowodnij, że dla każdego x i y ze zbioru liczb rzeczywistych.\(\displaystyle{ \left| \cos(x)-\cos(y)\right| \le \left| x-y\right|}\)
Wiem, że sin i cos jest ze zbioru \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left| \cos(x)-\cos(y)\right|=\left| -2\sin \frac{x+y}{2} \cdot \sin \frac{x-y}{2} \right|}\)
Czy tutaj moge przyjąć za jeden moduł sinusa, że jest mniejszy lub równy od 1 i go pominąć? wtedy bym miał \(\displaystyle{ \left| \sin \frac{x-y}{2}\right| \le \left| \frac{x-y}{2} \right|}\) i już dalej proste.
Jak nie to może ktoś mi podpowiedzieć?
nierówność z wartością bezwględną i cosinusami
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówność z wartością bezwględną i cosinusami
Trochę poprzestawiały Ci się wartości bezwzględne, ale tak - o to właśnie chodzi. Ograniczasz z góry sinusa przez jedynkę.
EDIT.
Teraz już masz ok wartośći bezwzgledne.
Całość tak:
\(\displaystyle{ \left| \cos(x)-\cos(y)\right|=\left| -2\sin \frac{x+y}{2} \cdot \sin \frac{x-y}{2} \right|
\le 2 \left| \frac{x-y}{2} \right|\cdot 1}\)
EDIT.
Teraz już masz ok wartośći bezwzgledne.
Całość tak:
\(\displaystyle{ \left| \cos(x)-\cos(y)\right|=\left| -2\sin \frac{x+y}{2} \cdot \sin \frac{x-y}{2} \right|
\le 2 \left| \frac{x-y}{2} \right|\cdot 1}\)