Jak obliczyć ten kąt ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jak obliczyć ten kąt ?

Post autor: asign123 »

Witam
Mam podane że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{3}, \cos \beta = \frac{2 \sqrt{2} }{3} , \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2} ; \pi \right), \beta \in \left( \frac{3 \pi }{2}; 2 \pi \right)}\)

Mam obliczyć \(\displaystyle{ \sin \left( \alpha + \beta \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos \left( a+ \beta \right)}\)

Obliczyłbym to poslugując się jedynką trygonometryczną, ale sprawę mi komplikują te przedziały do których mają należeć \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta .}\) Proszę o rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 4 lis 2014, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak obliczyć ten kąt ?

Post autor: wujomaro »

Popatrz w ktorych ćwiartkach znajdują się te kąty. Zastosuj wzory na sinus i cosinus sumy.
Pozdrawiam!
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jak obliczyć ten kąt ?

Post autor: asign123 »

Wzory znam, \(\displaystyle{ \alpha}\) jest w II cwiartce, \(\displaystyle{ \beta}\) w IV . ale co z tego skoro we wzorach na sinus i cosinus sumy występują \(\displaystyle{ sin \beta}\) i\(\displaystyle{ cos \alpha}\) których nie mam wartości ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak obliczyć ten kąt ?

Post autor: wujomaro »

No to te właśnie wartości wyznaczysz z jedynki trygonometrycznej, tylko uważaj jakie będą ich znaki zważając na ćwiartkę, w której dany kąt się znajduje.
Pozdrawiam!
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jak obliczyć ten kąt ?

Post autor: asign123 »

Faktycznie , dzięki pozdrawiam
ODPOWIEDZ