Funkcja odwrotna w pewnym przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kuba7687
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 5 lis 2010, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Funkcja odwrotna w pewnym przedziale

Post autor: kuba7687 »

Znaleźć funkcję odwrotną do funkcji

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \left( \sin x \right) ^{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle \frac{ \pi }{2}; \pi \right\rangle}\).
Ostatnio zmieniony 3 lis 2014, o 21:38 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Funkcja odwrotna w pewnym przedziale

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ y=(\sin ( \pi -x) )^2 \\ \sqrt{y} =\sin ( \pi - x) \\ \pi -x=\arcsin \sqrt{y}\\ x=\pi -\arcsin \sqrt{y}}\)
ODPOWIEDZ