Kilka dosyć prostych pytań.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Kilka dosyć prostych pytań.
1. Zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ y=2-4\sin \alpha}\) to:\(\displaystyle{ \left\langle -2,6\right\rangle}\)?
2.Doprowadź do najprostszej postaci \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha }{1+\cos \alpha } } +\sqrt{ \frac{1+\cos \alpha }{1-\cos \alpha } }}\) jeśli \(\displaystyle{ \alpha \in}\) \(\displaystyle{ \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\). Dlaczego jest podana informacja o alfie? Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{2}{\sin \alpha }}\) dobrze?
3. Rozwiąż: \(\displaystyle{ \sin 3x + \sin x = 4\sin ^{3} x}\) wyszło mi \(\displaystyle{ x=k \pi \vee x= \frac{4}{ \pi } + \frac{k \cdot \pi }{2}}\)
2.Doprowadź do najprostszej postaci \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha }{1+\cos \alpha } } +\sqrt{ \frac{1+\cos \alpha }{1-\cos \alpha } }}\) jeśli \(\displaystyle{ \alpha \in}\) \(\displaystyle{ \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\). Dlaczego jest podana informacja o alfie? Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{2}{\sin \alpha }}\) dobrze?
3. Rozwiąż: \(\displaystyle{ \sin 3x + \sin x = 4\sin ^{3} x}\) wyszło mi \(\displaystyle{ x=k \pi \vee x= \frac{4}{ \pi } + \frac{k \cdot \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 21:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Kilka dosyć prostych pytań.
1. dobrze
2.\(\displaystyle{ \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\) to trzecia ćwiartka, jaki wyjdzie \(\displaystyle{ \sin}\) spod pierwiastka?
2.\(\displaystyle{ \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\) to trzecia ćwiartka, jaki wyjdzie \(\displaystyle{ \sin}\) spod pierwiastka?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Kilka dosyć prostych pytań.
To w 2. powinno być \(\displaystyle{ \frac{2}{-\sin \alpha }}\)?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2014, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Kilka dosyć prostych pytań.
Na tym wolframie po zamienieniu \(\displaystyle{ \sin 3x + \sin x}\) na \(\displaystyle{ 2\sin 2x\cos x}\) wychodzi tak jak mi wyszło...
ps. wykres jest taki sam tylko odpowiedzi inne
ps. wykres jest taki sam tylko odpowiedzi inne