Witam : Mam taką funkcję :
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = |\sin \left( 2x - \frac{ \pi }{2} \right) |}\)
Przekształcam w ten sposób :
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = |\sin \left( 2 \left( x- \frac{ \pi }{4} \right) |}\)
czyli funkcję \(\displaystyle{ |\sin 2x|}\) przesuwamy o wektor \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \pi }{4}, 0 \right]}\)
Czy prawidłowo ?
Małe pytanie : wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Małe pytanie : wykres funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 21:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
Małe pytanie : wykres funkcji trygonometrycznej
chyba raczej funkcję \(\displaystyle{ \sin 2x}\) przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)? i części poniżej osi X nie rysujesz tylko odbijasz ją do góry
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 21:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach