oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Aspi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2007, o 07:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cefkuf

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Aspi »

Oblicz wartośc wyrażenia bez uzycia kalkulatora :

tg(-65)*tg112*tg45*tg202*tg(-25)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ =tg65^0\cdot tg112^0\cdot 1\cdot tg202^0\cdot tg25^0=ctg25^0\cdot (-tg68^0)\cdot tg22^0\cdot tg25^0= \\ = -ctg22^0\cdot tg22^0=-1}\)
ODPOWIEDZ