Mam problem z obliczaniem tego typu kątów.. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc jakąś metodę na takie kąty? Oto zadania:
\(\displaystyle{ a)\ y = \arcsin \left( \cos \frac{78 \pi }{7} \right)}\)
\(\displaystyle{ b)\ y = \arctan \left( \ctg \frac{-17 \pi }{5} \right)}\)
Obliczyc daną funkcję:
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Obliczyc daną funkcję:
Ostatnio zmieniony 1 lis 2014, o 17:54 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Obliczyc daną funkcję:
Zapisz \(\displaystyle{ \frac{78}{7}\pi=10\pi+\pi+\frac{\pi}{7}}\) i zastosuj wzory redukcyjne. Dostajemy \(\displaystyle{ \arcsin\left(-\cos\frac{\pi}{7}\right)=-\arcsin\left(\cos\frac{\pi}{7}\right)}\).
Teraz musimy wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \arcsin(\cos x)}\) dla - powiedzmy - \(\displaystyle{ x\in\left(0,\frac{\pi}{2}\right)}\). Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right).}\) Dokończ sprawę, a zadanie b) zrób podobnie.
Teraz musimy wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \arcsin(\cos x)}\) dla - powiedzmy - \(\displaystyle{ x\in\left(0,\frac{\pi}{2}\right)}\). Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right).}\) Dokończ sprawę, a zadanie b) zrób podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Obliczyc daną funkcję:
Ok, mam w drugim przypadku \(\displaystyle{ \ \ctg \frac{2 \pi }{5}}\) i teraz nie bardz sobie mogę poradzic jak to przenieśc na \(\displaystyle{ \tg}\)..
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 21:33 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.