Dlaczego wykres funkcji \(\displaystyle{ \frac{|\cos x|}{\cos x}}\) wygląda tak
skoro \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\cos x}}\) to po prostu 1
Dla \(\displaystyle{ \frac{-\cos x}{\cos x}}\) nie powinno być po prostu -1?
Wykres funkcji |cosx|/cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 19 lut 2014, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 15 razy
Wykres funkcji |cosx|/cosx
Ostatnio zmieniony 1 lis 2014, o 15:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Wykres funkcji |cosx|/cosx
No i to jest dokładnie to. Cosinus jest ujemny i dodatni na pewnych cyklicznie powtarzających się przedziałach. Te linie pionowe możesz olać, one tylko mają pomagać zauważyć gdzie kończą się poziome.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wykres funkcji |cosx|/cosx
Tam gdzie \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\) rysujesz \(\displaystyle{ 1}\), a tam gdzie \(\displaystyle{ \cos x<0}\) rysujesz \(\displaystyle{ -1}\).