Wykres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
seba1420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 maja 2007, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda
Podziękował: 1 raz

Wykres

Post autor: seba1420 »

Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej:
f(x)=|-2sin(2x-\(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\) )+1|-1
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wykres

Post autor: setch »

1. namaluj \(\displaystyle{ f(x)=sinx}\)
2. rozciagnij w pionie dwukrotnie \(\displaystyle{ f(x)=2sinx}\)
3. odbij symterycznie wzgledem osi OX \(\displaystyle{ f(x)=-2sinx}\)
4. Ściśnij w poziomie dwukrotnie (okres wyniesie \(\displaystyle{ \pi}\)) \(\displaystyle{ f(x)-2sin2x}\)
5. przesun o wektor \(\displaystyle{ [\frac{\pi}{3};1]}\) , \(\displaystyle{ f(x)=-2sin(2x-\frac{\pi}{3})+1}\)
6. czesc wykresu znajdujaca sie ponizej osi OX odbij symterycznie wzgledem tej osi \(\displaystyle{ f(x)=|-2sin(2x-\frac{\pi}{3})+1|}\)
7. przesun o wektor \(\displaystyle{ [0;-1]}\), \(\displaystyle{ f(x)=|-2sin(2x-\frac{\pi}{3})+1|-1}\)
ODPOWIEDZ