Witam czy moje przekształcenia są poprawne? Jeżeli nie, to gdzie popełniłem błąd?
\(\displaystyle{ x \in R}\)
\(\displaystyle{ \cos2x = \cos^{2}x - \sin^{2}x \\
\left| \cos x\right| \le 1 \\
\left| \cos x\right| \le \left| 1\right| \\
\left| \cos x\right|^{2} \le \left| 1\right|^{2} \\
\cos^{2}x \le 1}\)
Analogicznie dla sinusa otrzymuję: \(\displaystyle{ \sin^{2}x \le 1}\)
Odejmuje od siebie te nierówności otrzymując:
\(\displaystyle{ \cos^{2}x - \sin^{2}x \le 0 \\
\cos2x \le 0}\)
Czy wszystko jest w porządku?
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 7 kwie 2014, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 4 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 25 paź 2014, o 23:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Nie. Nierówności nie wolno odejmować.
Przykładowo mamy
\(\displaystyle{ 3<4}\) oraz \(\displaystyle{ -2<0}\)
Po odjęciu \(\displaystyle{ 3-(-2)<4-0}\) czyli \(\displaystyle{ 5<4}\) prawda to?
Przykładowo mamy
\(\displaystyle{ 3<4}\) oraz \(\displaystyle{ -2<0}\)
Po odjęciu \(\displaystyle{ 3-(-2)<4-0}\) czyli \(\displaystyle{ 5<4}\) prawda to?