Zależność \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ y}\), gdy \(\displaystyle{ \sin x=\sin y}\)
Cześć, mam pytanie jak powyżej, ogólnie mógłbym rozważyć oddzielnie przedziały wartości sinusa, ale zastanawiam się czy jest jakiś ogólny wzór na zależność pomiędzy \(\displaystyle{ x}\) a \(\displaystyle{ y}\), gdy zachodzi właśnie \(\displaystyle{ sinx=siny}\) (chodzi mi o wszystkie możliwości, nie tylko \(\displaystyle{ x=y+2k \pi}\), bo jest więcej ale w zależności od wartości sinusa ich liczba jest różna(?)).
Z góry dzięki za pomoc.
Równość sinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 4 cze 2013, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 8 razy
Równość sinusów
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 20:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Równość sinusów
\(\displaystyle{ \sin x - \sin y = 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{x-y}{2} \cos \frac{x+y}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{x-y}{2} = 0}\) lub \(\displaystyle{ \cos \frac{x+y}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-y}{2} = k\pi}\) lub \(\displaystyle{ \frac{x+y}{2} = \frac{\pi}{2} + 2m\pi}\) dla \(\displaystyle{ k,m \in C}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{x-y}{2} \cos \frac{x+y}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{x-y}{2} = 0}\) lub \(\displaystyle{ \cos \frac{x+y}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-y}{2} = k\pi}\) lub \(\displaystyle{ \frac{x+y}{2} = \frac{\pi}{2} + 2m\pi}\) dla \(\displaystyle{ k,m \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 4 cze 2013, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 8 razy
Równość sinusów
Rozumiem, że ta zależność dotyczy argumentów wyłącznie funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\)?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 21:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .