\(\displaystyle{ \cos x \left( 3x+ \frac{ \pi }{4} \right) =\cos \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right)}\)
dochodzę do
\(\displaystyle{ 3x+ \frac{ \pi }{4}=x+ \frac{ \pi }{4}+2k \pi}\)
lub
\(\displaystyle{ 3x+ \frac{ \pi }{4}=-x- \frac{ \pi }{4}+2k \pi}\)
co daje
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
lub
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{8}+ \frac{k \pi }{2}}\)
w odpowiedziach jest
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{5}{8} \pi +k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{8} \pi +k \pi}\)
nie bardzo wiem dlaczego?
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 10:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Dwie ostatnie rodziny rozwiązań z odpowiedzi zapisałaś łącznie. Błędu zatem nie ma.