Wyznaczenie miejsca zerowego
Wyznaczenie miejsca zerowego
Witam!
Czy mógłby mi ktoś rozpisać wyznaczanie miejsca zerowego tej funkcji:
\(\displaystyle{ F(x)=\left| \frac{1}{2} +\sin x\right|}\)
Z góry bardzo dziękuję.
Czy mógłby mi ktoś rozpisać wyznaczanie miejsca zerowego tej funkcji:
\(\displaystyle{ F(x)=\left| \frac{1}{2} +\sin x\right|}\)
Z góry bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wyznaczenie miejsca zerowego
Wyznaczyć miejsca zerowe funkcji, to inaczej rozwiązać równanie \(\displaystyle{ F(x)=0}\) . To jest początek. Działaj dalej...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Wyznaczenie miejsca zerowego
Pierwiastkowałem to więc chyba dlatego mi to nie wychodziło. Mogę zrobić tak?:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\left| \frac{1}{2}+\sin x\right| \\
- \left( \frac{1}{2}+\sin x \right) =0 \\
\sin x= \frac{1}{2}}\)
tak to ma wyglądać ?
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\left| \frac{1}{2}+\sin x\right| \\
- \left( \frac{1}{2}+\sin x \right) =0 \\
\sin x= \frac{1}{2}}\)
tak to ma wyglądać ?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 21:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczenie miejsca zerowego
Więc może zacznij od początku:
\(\displaystyle{ \left| \frac{1}{2}+\sin x\right|=0}\).
Co z tego wynika?
JK
\(\displaystyle{ \left| \frac{1}{2}+\sin x\right|=0}\).
Co z tego wynika?
JK
Wyznaczenie miejsca zerowego
no wydaje mi się, że
\(\displaystyle{ | \frac{1}{2}+\sin x|=-( \frac{1}{2}+\sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} - \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ -\sin x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ | \frac{1}{2}+\sin x|=-( \frac{1}{2}+\sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} - \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ -\sin x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= -\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wyznaczenie miejsca zerowego
\(\displaystyle{ | \frac{1}{2}+\sin x|= \begin{cases} \left( \frac{1}{2}+\sin x\right) \ \text{gdy} \ \left( \frac{1}{2}+\sin x\right) \ge 0\\ -\left( \frac{1}{2}+\sin x\right) \ \text{gdy} \ \left( \frac{1}{2}+\sin x\right) < 0\end{cases}}\)Setho pisze:\(\displaystyle{ | \frac{1}{2}+\sin x|=-( \frac{1}{2}+\sin x)=0}\)
To tak z definicji modułu, ale raczej w rozwiązaniu przykładu się nie przyda.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wyznaczenie miejsca zerowego
Czyli krótko mówiąc jaka liczba \(\displaystyle{ a}\) jest w odległości równej 0 od początku układu, czyli punktu 0?piasek101 pisze:Dla jakiego (a) zajdzie \(\displaystyle{ |a|=0}\) ?
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczenie miejsca zerowego
Odpowiedziałeś na pytanie piaska101?
Końcowy wynik przekształceń masz dobry (choć to nie koniec zadania), ale wydaje mi się, że nie do końca wiesz, dlaczego.
JK
Końcowy wynik przekształceń masz dobry (choć to nie koniec zadania), ale wydaje mi się, że nie do końca wiesz, dlaczego.
JK
Wyznaczenie miejsca zerowego
\(\displaystyle{ a=0}\) w tym przypadkupiasek101 pisze:Eee tam.
Dla jakiego (a) zajdzie \(\displaystyle{ |a|=0}\) ?