Dziedzina fukncji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Michau13245
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 18 mar 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Dziedzina fukncji

Post autor: Michau13245 »

Hej, mam pytanie odnośnie funkcji cyklometrycznych, mianowicie mam wyznaczyc dziedzinę fukncji \(\displaystyle{ \sqrt{\arcsin (3 ^{x+1} )}}\)

I rozumiem, ze mam tu rozpisac to tak:

\(\displaystyle{ 1. \arcsin ( 3^{x+1}) \ge 0 \\
2. -1 \le 3^{x+1} \le 1}\)


I jak to jest z tym 1. warunkiem? Jak go rozpisac?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2014, o 14:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dziedzina fukncji

Post autor: kropka+ »

Najłatwiej to spojrzeć na wykres arcusa.
Michau13245
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 18 mar 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Dziedzina fukncji

Post autor: Michau13245 »

Czyli \(\displaystyle{ -1\le 3 ^{x+1} \le 1}\)?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Dziedzina fukncji

Post autor: SidCom »

nie, spójrz jeszcze raz...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dziedzina fukncji

Post autor: kropka+ »

Ewentualnie zsinusuj tę nierówność stronami.
ODPOWIEDZ