sinus alfa jesli alfa<0

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: Lyzka »

\(\displaystyle{ \sin- \alpha= ?}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ -\sin\alpha}\)
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: Lyzka »

a mozesz wytlumaczyc dlaczego ?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: SidCom »

Wykres sinusoidy w układzie współrzędnych rozwiąże tę zagadkę...
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: Lyzka »

nie rozwiazal, dlatego tu napisalam
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: Ania221 »

Narysuj wykres sinusa.
Obierz jakiś kąt z pierwszej ćwiartki, np. \(\displaystyle{ \alpha_1=60}\)
Odczytaj jego wartość z wykresu.
Teraz odczytaj z wykresu wartość \(\displaystyle{ \sin({-\alpha_1})}\)
Tak samo zrób z kątami 2 ćwiartki, trzeciej i czwartej.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

sinus alfa jesli alfa<0

Post autor: Lyzka »

juz doszlam ;p dzieki
ODPOWIEDZ