Dla jakich kątów sinus przyjmuje następujące wartości :
a)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\)
c) \(\displaystyle{ -1}\)
wartości sinus i cosinus
wartości sinus i cosinus
Ostatnio zmieniony 16 paź 2014, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Cosinus01
- Użytkownik
- Posty: 227
- Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 17 razy
wartości sinus i cosinus
Narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sin{x}}\), a następnie poprowadź proste, odpowiednio dla każdego przykładu:
Ad a) \(\displaystyle{ y = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ad b) \(\displaystyle{ y = - \frac{1}{2}}\)
Ad c) \(\displaystyle{ y = 1}\)
Ogólnie, miejsca przecięcia prostej z wykresem funkcji sinus to argumenty, dla jakich funkcja ta przyjmuje takie wartości.
Ad a) \(\displaystyle{ y = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ad b) \(\displaystyle{ y = - \frac{1}{2}}\)
Ad c) \(\displaystyle{ y = 1}\)
Ogólnie, miejsca przecięcia prostej z wykresem funkcji sinus to argumenty, dla jakich funkcja ta przyjmuje takie wartości.