Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
Witam, trafiłem na kolejny problem z rozwiązaniem zadania stanąłem na jednym punkcie i nie przychodzi mi nic na myśl.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{3}+x \right) - \sin \left( \frac{ \pi }{3}-x \right) = \sin x}\)
\(\displaystyle{ L= \sin \left( \frac{ \pi }{3}+x \right) - \sin \left( \frac{ \pi }{3}-x \right) = \sin \frac{ \pi }{3} \cos x + \sin x + \cos \frac{ \pi }{3} - \left( \sin \frac{ \pi }{3}\cos x - \sin x \cos \frac{ \pi }{3} \right) = \sin \frac{ \pi }{3} \cos x + \sin x \cos \frac{ \pi }{3} - \sin x\cos \frac{ \pi }{3} + \sin x\cos \frac{ \pi }{3} = 2\sin x\cos \frac{ \pi }{3}}\)
i to nie jest równe \(\displaystyle{ \sin x}\)
Jeszcze mam taki przykład w którym mam przedstawić wyrażenie w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ 1+\cos \alpha + \cos \frac{ \alpha }{2} = \cos 0 + \cos \alpha + \cos \frac{ \alpha }{2}}\)
nie wiem co dalej zrobić mam 3 sumy.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{3}+x \right) - \sin \left( \frac{ \pi }{3}-x \right) = \sin x}\)
\(\displaystyle{ L= \sin \left( \frac{ \pi }{3}+x \right) - \sin \left( \frac{ \pi }{3}-x \right) = \sin \frac{ \pi }{3} \cos x + \sin x + \cos \frac{ \pi }{3} - \left( \sin \frac{ \pi }{3}\cos x - \sin x \cos \frac{ \pi }{3} \right) = \sin \frac{ \pi }{3} \cos x + \sin x \cos \frac{ \pi }{3} - \sin x\cos \frac{ \pi }{3} + \sin x\cos \frac{ \pi }{3} = 2\sin x\cos \frac{ \pi }{3}}\)
i to nie jest równe \(\displaystyle{ \sin x}\)
Jeszcze mam taki przykład w którym mam przedstawić wyrażenie w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ 1+\cos \alpha + \cos \frac{ \alpha }{2} = \cos 0 + \cos \alpha + \cos \frac{ \alpha }{2}}\)
nie wiem co dalej zrobić mam 3 sumy.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2014, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
Jakoś źle poużywałeś wzoru na sinus sumy i różnicy: \(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin \alpha\cos \beta+\cos \alpha\sin \beta}\), dla różnicy to samo, tylko z minusem zamiast plusa między tymi iloczynami.
W tym drugim użyj jedynki trygonometrycznej i wzoru na cosinus podwojonego kąta.
W tym drugim użyj jedynki trygonometrycznej i wzoru na cosinus podwojonego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 09:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 11 razy
Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
Powinno być \(\displaystyle{ L= \sin \left( \frac{ \pi }{3}+x \right) - \sin \left( \frac{ \pi }{3}-x \right) = \sin \frac{ \pi }{3} \cos x + \sin x \cos \frac{ \pi }{3} -}\).... itd (trzeba zmienić znak + na mnożenie)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2014, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
Tak błąd w pisowni na komputerze tylko. Poradziłem sobie z pierwszym przykładem.
Pomoże ktoś z drugim?
Pomoże ktoś z drugim?
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
Coś takiego?
\(\displaystyle{ \cos 0 + \cos \frac{ \alpha }{2} + \cos \frac{ \alpha }{2} + \cos \frac{ \alpha }{2}}\)
?
\(\displaystyle{ \cos 0 + \cos \frac{ \alpha }{2} + \cos \frac{ \alpha }{2} + \cos \frac{ \alpha }{2}}\)
?
Ostatnio zmieniony 9 paź 2014, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.