Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rubin94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2011, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: rubin94 »

Jaka jest zasada podczas obliczania przykładowo \(\displaystyle{ x = \frac{35}{\tg \alpha}}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha = 4,3^{\circ}}\) ? Bo raczej nie 'na oko'? :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: a4karo »

A jaka byś chciał "zasadę"? Obliczasz tangens (na kalkulatorze lub z tablic), dzielisz 35 przez to co wyszlo i masz wynik
rubin94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2011, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: rubin94 »

Czegoś nie rozumiem. W zadaniu dochodzę do momentu gdzie mam \(\displaystyle{ x = \frac{35}{\tg 4,3^{\circ}}}\) i nie wiem, w jaki sposób dalej z tym ruszyć. Byłby ktoś w stanie mnie oświecić?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: kropka+ »

Można to tak zostawić, albo podać przybliżenie (patrz post a4karo).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

Myślę, że lepiej policzyć. To \(\displaystyle{ 4,3^\circ}\) też wygląda na przybliżenie.

JK
rubin94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2011, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczanie wartości trygonometrycznych niecałkowitych liczb

Post autor: rubin94 »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi
ODPOWIEDZ