Mam wyznaczyć zbiory liczb, ale są tam równania trygonometryczne dla tego umieszczam je w tym dziale:
\(\displaystyle{ A =\left\{ x \in \left( - \pi , \pi \right) : \cos 4x=\sin \left( \frac{3}{2} \pi +2x \right)\right\}}\)
Można drugą część z redukcyjnych przekształcić, ale co dalej? Albo lepiej to narysować i szukać punktó przecięcia wykresów w podanej dziedzinie?
Pierwszy raz się pytam na forum o zadanko, więc jeśli coś nie tak napisałem to prosze o wyrozumiałość
Równanie trygonometryczne - wyznaczyć zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 lis 2013, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Równanie trygonometryczne - wyznaczyć zbiór
Ostatnio zmieniony 3 paź 2014, o 20:14 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Równanie trygonometryczne - wyznaczyć zbiór
Nie wiem, czy z wykresów będziesz w stanie odczytać dokładne rozwiązania. Algebraicznie dalej leci tak:
\(\displaystyle{ \cos 4x=2\cos^2 2x-1}\).
Dalej podstawienie:
\(\displaystyle{ \cos 2x =t}\).
Rozwiązujesz i coś tam dostaniesz.
\(\displaystyle{ \cos 4x=2\cos^2 2x-1}\).
Dalej podstawienie:
\(\displaystyle{ \cos 2x =t}\).
Rozwiązujesz i coś tam dostaniesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 lis 2013, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Równanie trygonometryczne - wyznaczyć zbiór
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{3}{2} + 2x \right) = -\cos 2x}\)
tak wychodzi z redukcyjnego?
podstawiam za \(\displaystyle{ \cos 2x = t}\)
i mam
\(\displaystyle{ 2t^{2} + t -1=0}\)
i dalej to już mi wyszło 6 punktów należących do podanej dziedziny
tak wychodzi z redukcyjnego?
podstawiam za \(\displaystyle{ \cos 2x = t}\)
i mam
\(\displaystyle{ 2t^{2} + t -1=0}\)
i dalej to już mi wyszło 6 punktów należących do podanej dziedziny
Ostatnio zmieniony 4 paź 2014, o 11:06 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.