Zapis wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 7 razy

Zapis wyrażenia

Post autor: wewt »

Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} \alpha }}\) można zapisać w postaci..

Prawdopodobnie trzeba tu użyć wzoru \(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha = \frac{\sin ^{2} \alpha }{\cos ^{2} \alpha}}\). Ale nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2014, o 07:45 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zapis wyrażenia

Post autor: Premislav »

Polecenie jest bez sensu, bo nie określa, jaka to ma być postać, więc właściwie dowolny trywiał by załatwiał sprawę. Mnie jednak narzuca się przydatna tożsamość \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2}\alpha }=1+\tg ^{2}\alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha \neq \frac{2k+1}{2}\pi}\), mogło o nią chodzić.
wewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 7 razy

Zapis wyrażenia

Post autor: wewt »

Tak, w kluczu piszę że wynik to \(\displaystyle{ 1 + \tg ^{2} \alpha}\), tylko chodzi mi o wytłumaczenie jak do tego wyniku doszło.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Zapis wyrażenia

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2}x }=\frac{\sin^2x+\cos^2x}{\cos ^{2}x }}\)
ODPOWIEDZ