Wykresy funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
majkel141
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 mar 2014, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wykresy funkcji

Post autor: majkel141 »

Witam mam dwa zadanie które nie umiem , bo mnie nie było w szkole

Zad 1
Podaj zbiór wartości oraz okres podstawowy funkcji
a) \(\displaystyle{ f(x) = \sin 5x}\)
b) \(\displaystyle{ f(x) = 2\sin 2x}\)

Zad 2
Wykonaj odpowiednie przekształcenia wykresu \(\displaystyle{ f(x) = \sin x}\)
a) \(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2014, o 19:24 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Wykresy funkcji

Post autor: bakala12 »

Poczytaj o powinowactwie osiowym. To takie rozszerzanie albo zwężanie wykresu funkcji w odpowiedni sposób.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wykresy funkcji

Post autor: Dilectus »

Przemyśl też następujący problem: Znasz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) z detalami, tj. amplitudą, miejscami zerowymi i okresem. Jak, dysponując tą wiedzą, narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=\sin2x}\) i ogólniej - jak wygląda wykres funkcji \(\displaystyle{ h(x)=\sin kx}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb Q}\)

Przemyśl też taki problem: Znasz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) z detalami, tj. amplitudą, miejscami zerowymi i okresem. Jak, dysponując tą wiedzą, narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)= A \sin x}\), gdzie \(\displaystyle{ A \in \RR}\)
ODPOWIEDZ