Udowodnij tożsamość trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Witam
mam kilka przykładów równań trygonometrycznych , których nie umiem rozwiązać
liczę chociażby na wskazówki bądź konkretniejsze tłumaczenia , gdyż pragnę zrozumieć jak wykonywać tego typu zadania .
a)\(\displaystyle{ \tg ^{2} x \cdot \frac{\cos x}{1-\cos x} = \frac{1+\cos x}{\cos x}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{1+\sin 2x} = \frac{\cos x-\sin x}{\cos x+\sin x}}\)
c)\(\displaystyle{ \cos 2x(1+\tg x\tg 2x)=1}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{1}{1-\cos 2x} - \frac{1}{1+\cos 2x} = \frac{2\cos 2x}{\sin ^{2}2x }}\)
e)\(\displaystyle{ \frac{\sin (x+y)-\sin (x-y)}{\cos (x+y)-\cos (x-y)} = - \frac{1}{\tg x}}\)
f)\(\displaystyle{ \cos ^{2} (x+y) - \cos ^{2} (x-y)=-\sin 2x\sin 2y}\)
baardzo proszę o pomoc
mam kilka przykładów równań trygonometrycznych , których nie umiem rozwiązać
liczę chociażby na wskazówki bądź konkretniejsze tłumaczenia , gdyż pragnę zrozumieć jak wykonywać tego typu zadania .
a)\(\displaystyle{ \tg ^{2} x \cdot \frac{\cos x}{1-\cos x} = \frac{1+\cos x}{\cos x}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{1+\sin 2x} = \frac{\cos x-\sin x}{\cos x+\sin x}}\)
c)\(\displaystyle{ \cos 2x(1+\tg x\tg 2x)=1}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{1}{1-\cos 2x} - \frac{1}{1+\cos 2x} = \frac{2\cos 2x}{\sin ^{2}2x }}\)
e)\(\displaystyle{ \frac{\sin (x+y)-\sin (x-y)}{\cos (x+y)-\cos (x-y)} = - \frac{1}{\tg x}}\)
f)\(\displaystyle{ \cos ^{2} (x+y) - \cos ^{2} (x-y)=-\sin 2x\sin 2y}\)
baardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 15:18 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2}x\cos x}{\cos ^{2}x-\cos ^{3}x}= \frac{\sin ^2{x}}{\cos x-\cos ^{2}x} = \frac{1-\cos ^{2}x}{\cos x-\cos ^{2}x}= \frac{(1-\cos x)(1+\cos x)}{\cos x(1-\cos x)}= \frac{1+\cos x}{\cos x}.}\)
Reszta analogicznie, bądz pokaż miejsca w których się zatrzymujesz.
Reszta analogicznie, bądz pokaż miejsca w których się zatrzymujesz.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 15:21 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ \tg ^{2}x = \frac{\sin ^{2}x}{\cos ^{2}x}}\). Poza tym patrz co mi wyszło po prawej stronie.
Oczywiście \(\displaystyle{ a}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ a}\).
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 15:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
o, no faktycznie! okej , teraz spróbuję przykład b sama . trzymaj kciuki dziękuję za pomoc -- 20 wrz 2014, o 14:28 --w przykładzie b należy zająć się lewą stroną ? no i który wzór na podwojony kąt w liczniku zastosować? bo znam 3 . no i skąd wiedzieć , który powinnam zastosować ?
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
W b. najłatwiej będzie rozpisać prawą stronę. Podpowiem, że należy pomnożyć zarówno licznik jak i mianownik przez to samo wyrażenie. Skorzystaj ze wzoru na cosinus podwojonego kąta
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Tak. Ja mimo wszytko proponowałbym zacząć od lewej strony i zastosować \(\displaystyle{ \cos 2x = \cos ^{2}x - \sin ^{2}x}\) osobiście od razu zauważyłem wzory, natomiast to zależy od nas. Oczywiście oba sposoby doprowadzą nas do rozwiązania.
Od razu dodam, że \(\displaystyle{ c}\) łatwo idzie ze zwykłego wymnażania i korzystania z jedynki oraz ze wzorów na podwojone kąty.
Od razu dodam, że \(\displaystyle{ c}\) łatwo idzie ze zwykłego wymnażania i korzystania z jedynki oraz ze wzorów na podwojone kąty.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 16:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Znasz trzy? To próbuj, rozwiązywanie zadań matematycznych polega na próbowaniu. Powinnaś zastosować ten, który doprowadzi Cię do rozwiązania, a rozwiązywanie tego zadania polega na znalezieniu tego właściwego.weronika08083 pisze:w przykładzie b należy zająć się lewą stroną ? no i który wzór na podwojony kąt w liczniku zastosować? bo znam 3 . no i skąd wiedzieć , który powinnam zastosować ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
więc mam :
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}{1+2\sin x\cos x}}\)
co dalej ?
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}{1+2\sin x\cos x}}\)
co dalej ?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 15:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Rozpisz jedynkę trygonometryczna i zauważ wzory skróconego mnożenia w liczniku i mianowniku.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 15:47 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Popatrz, do czego masz dojść, potem weź to, co masz i pomyśl, czy z tym, co masz możesz zrobić coś, by zaczęło przypominać to, co masz otrzymać.
Największą szkodą, jaką szkoła robi uczniom to utrwalanie tej bezradności: "co dalej?".
JK
Największą szkodą, jaką szkoła robi uczniom to utrwalanie tej bezradności: "co dalej?".
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Tak, ale nie zapominaj o argumencie. Radzę zapoznać się tożsamościami trygonometrycznymi w kompendium.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Skorzystaj ze wzorów \(\displaystyle{ (a+b)^{2} = ...}\) oraz \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\).
Podpunkt c) dasz rade zrobić zwykłym wymnażaniem i wzorami na kąty podwojone, d) sprowadzając do wspólnego mianownika . Spróbuj i pisz w razie potrzeby.
Podpunkt c) dasz rade zrobić zwykłym wymnażaniem i wzorami na kąty podwojone, d) sprowadzając do wspólnego mianownika . Spróbuj i pisz w razie potrzeby.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
no dobra , przykład b wyszedł , dziękuję
a teraz c . mam cosinusa pomnożyć przez nawias ?
a teraz c . mam cosinusa pomnożyć przez nawias ?