1.W przypadku zadania gdzie nie ma podanego przedziału \(\displaystyle{ \alpha}\) należy przyjmować wartości dodatnie i ujemne po pierwiastkowaniu ? np \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{5}}\)
2. Jak należy postępować w przypadku dużych kątów, np obliczanie wartości wyrażenia \(\displaystyle{ \tg 1200+\sin (-315)}\)
Pytanie odn funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pytanie odn funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2014, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Literówka w temacie. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Pytanie odn funkcji trygonometrycznych
Pierwszego nie rozumiem... Jeśli chodzi o to, czy alfa w wyniku tutaj może być ujemna, to odpowiedź to "tak".
Co do drugiego, to należy używać wzorów na wyrażenia w stylu \(\displaystyle{ \sin(a+b), \sin 2a}\), własności funkcji okresowej, parzystej, nieparzystej i takie tam.
Co do drugiego, to należy używać wzorów na wyrażenia w stylu \(\displaystyle{ \sin(a+b), \sin 2a}\), własności funkcji okresowej, parzystej, nieparzystej i takie tam.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pytanie odn funkcji trygonometrycznych
Tak w 1 to miałem na myśli.
Jak w tym przykładzie \(\displaystyle{ \tg 1200}\) należałoby to rozpisać ?
Jak w tym przykładzie \(\displaystyle{ \tg 1200}\) należałoby to rozpisać ?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2014, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
Pytanie odn funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \tan{1200^\circ}=\tan{(6\cdot180^\circ+120^\circ)}=\tan{120^\circ}}\)bczyzowski pisze:Tak w 1 to miałem na myśli.
Jak w tym przykładzie \(\displaystyle{ tg1200}\) należałoby to rozpisać ?
Ogólnie trzeba wykorzystać podstawowe własności okresu funkcji.