Hej, mam takie wyrażenie i należy je przedstawić w postaci iloczynu ...
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha - \cos ^{2} \beta}\)
stosuję wzór skróconego mnożenia i nie wiem co dalej ...
Przedstaw w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2014, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- agnieszka92
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ (\cos\alpha+\cos\beta)(\cos\alpha-\cos\beta) = \left(2\cos\left(\frac{a-b}{2}\right)\cos\left(\frac{a+b}{2}\right)\right) \left(-2\sin\left(\frac{a-b}{2}\right)\sin\left(\frac{a+b}{2}\right)\right)=}\)
\(\displaystyle{ =\left(2\sin\left(\frac{a-b}{2}\right)\cos\left(\frac{a-b}{2}\right)\right) \left(-2\sin\left(\frac{a+b}{2}\right)\cos\left(\frac{a+b}{2}\right)\right) =}\)
\(\displaystyle{ = -\sin(a-b)\sin(a+b)}\)
\(\displaystyle{ =\left(2\sin\left(\frac{a-b}{2}\right)\cos\left(\frac{a-b}{2}\right)\right) \left(-2\sin\left(\frac{a+b}{2}\right)\cos\left(\frac{a+b}{2}\right)\right) =}\)
\(\displaystyle{ = -\sin(a-b)\sin(a+b)}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Jak dla mnie zastosowanie wzoru skróconego mnożenia to już przedstawienie w postaci iloczynu, ale może się nie znam.bczyzowski pisze:Hej, mam takie wyrażenie i należy je przedstawić w postaci iloczynu ...
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha - \cos ^{2} \beta}\)
stosuję wzór skróconego mnożenia i nie wiem co dalej ...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
No tak, jednak należy to przedstawić w ładniejszej postaci skracając itd...