Narysuj wykres...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Narysuj wykres...
uratuj mnie ktos od kolejnej paly :]
y=3sin 1/2x
y=cos2x-2
y=sin(x-pi)
a no i jakby ktos mogl :> dany jest tgφ=1/3 oblicz ctg/sin/cos :]
xD
y=3sin 1/2x
y=cos2x-2
y=sin(x-pi)
a no i jakby ktos mogl :> dany jest tgφ=1/3 oblicz ctg/sin/cos :]
xD
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Narysuj wykres...
Jeżeli masz dane że:
\(\displaystyle{ y=3sin\frac{1}{2}x}\)
\(\displaystyle{ y=3sin(\frac{1}{2}x+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ y=3sin[\frac{1}{2}(x+4k\pi)]}\)
Z tej postaci można wywnioskować że:
\(\displaystyle{ Df:x\epsilon R\ , \ 3sinx\epsilon}\)
Wartości te same powtarzają się co \(\displaystyle{ 4\pi}\)
\(\displaystyle{ y=3sin\frac{1}{2}x}\)
\(\displaystyle{ y=3sin(\frac{1}{2}x+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ y=3sin[\frac{1}{2}(x+4k\pi)]}\)
Z tej postaci można wywnioskować że:
\(\displaystyle{ Df:x\epsilon R\ , \ 3sinx\epsilon}\)
Wartości te same powtarzają się co \(\displaystyle{ 4\pi}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Narysuj wykres...
Wykres \(\displaystyle{ \cos 2x}\) przesunięty o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[0;-2]}\)salidyn pisze:y=cos2x-2
a \(\displaystyle{ \cos 2x}\) - cosinus ze zmniejszonym dwukrotnie okresem ("ściśnięty" w poziomie)
na 2 sposoby:salidyn pisze:y=sin(x-pi)
\(\displaystyle{ \sin x}\) przesunięty o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[\pi;0]}\)
\(\displaystyle{ \isn (x-\pi)=-\sin x}\) - czyli sinus przekształcony w symetrii wzgl. osi OX
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Narysuj wykres...
Skorzystaj z tego, że:salidyn pisze:a no i jakby ktos mogl :> dany jest tgφ=1/3 oblicz ctg/sin/cos :]
\(\displaystyle{ tg\alpha \cdot ctg\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{1}{tg\alpha}=3}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\) -> \(\displaystyle{ sin\alpha=tg\alpha \cdot cos\alpha}\) -> \(\displaystyle{ sin\alpha=3 cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 9 cos^2\alpha + cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha=\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{10}}{10} \ \ cos\alpha=-\frac{\sqrt{10}}{10}}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha=1-cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha=\frac{9}{10}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{3 \sqrt{10}}{10} \ \ sin\alpha=-\frac{3 \sqrt{10}}{10}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Narysuj wykres...
Przykładowo - jeśli masz \(\displaystyle{ x=\pi}\) - to rysujesz dla niego wartość sinusa dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) - bo masz \(\displaystyle{ sin \frac{1}{2}x}\) - czyli wykres będzie dwa razy bardziej wydłużony wszerz tak łopatologicznie tłumacząc .salidyn pisze:y=3sin 1/2x
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Narysuj wykres...
no to dobrze narysowalem xD dziex stary moze teraz paly nie oblapie! ale nie martw sie jescze tu wroce z nastepna praca domowa =p
Narysuj wykres...
ale skoro to \(\displaystyle{ ctg=3}\) to dlaczego \(\displaystyle{ tgxcos=3cos}\)?Sylwek pisze:\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\) -> \(\displaystyle{ sin\alpha=tg\alpha \cdot cos\alpha}\) -> \(\displaystyle{ sin\alpha=3 \cdot cos\alpha}\)salidyn pisze:a no i jakby ktos mogl :> dany jest tgφ=1/3 oblicz ctg/sin/cos :]
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, o 19:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .