Witam,
przy szkicowaniu funkcji czy to sin, cos itd. z wartością bezwględną nie rozumiem dlaczego miejsca zerowe pozostają stałe choćby w takim przykładzie ...
\(\displaystyle{ f(x)=\left|2\cos x-1 \right|}\)
Dlaczego tak się dzieje, że miejsce zerowe np. w \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) pozostaje w tym samym miejscu skoro powinno nastąpić przesunięcie o \(\displaystyle{ -1}\) ?
Szkicowanie wykresu funkcji trygnometrycznej z wart. bezwgl.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Szkicowanie wykresu funkcji trygnometrycznej z wart. bezwgl.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2014, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Szkicowanie wykresu funkcji trygnometrycznej z wart. bezwgl.
Miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ 2\cos x -1}\) to nie to samo co miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ \cos z}\)
Aby naszkicowac wykres, narysuj najpierw wykres funkcji \(\displaystyle{ 2\cos x}\) potem przesuń go i 1 w dół - dostaniesz wykres \(\displaystyle{ 2\cos x -1}\) i teraz to, co jest poniżej osi OX odbij lustrzanie.
Aby naszkicowac wykres, narysuj najpierw wykres funkcji \(\displaystyle{ 2\cos x}\) potem przesuń go i 1 w dół - dostaniesz wykres \(\displaystyle{ 2\cos x -1}\) i teraz to, co jest poniżej osi OX odbij lustrzanie.